Russische Dwerghamster

VIDEO - De russische dwerghamster, ook wel Djoengaarse of een Siberische hamster genoemd, is 1 van de 5 hamstersoorten welke gehouden wordt als huisdier. Ze zijn doorgaans niet heel erg druk en betrekkelijk eenvoudig tam te krijgen. De Latijnse naam voor de dwerghamster is Phodopus sungorus, echter de russische dwerghamster is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Oost-Kazachstan in Siberië. In de USA en Engeland wordt de russische dwerghamster ook wel Winter White genoemd, dit omdat de dwerghamster in de winter een volledig witte vacht krijgt.

Aanschaf van een Russische Dwerghamster

Bij ons in Nederland is de russische dwerghamster de meest gehouden hamstersoort en daarmee dus een zeer geliefd huisdier onder kinderen. (nou ja...soms ook onder volwassen mensen...zo had mij opa er vroeger honderden). Doorgaans leeft de dwerghamster alleen of als paartje, maar het leven in grote(re) groepen gebeurt nagenoeg niet. In het wild, tijdens hele koude winters, kan het voorkomen dat er meer groepsvorming ontstaat. Het daarom ook belangrijk, wanneer je overweegt een Russische Dwerghamster aan te schaffen, dat je op de hoogte bent van het feit dat je niet zomaar meerdere hamster bij elkaar kunt zetten in één kooi. Meerdere broertjes en zusjes uit hetzelfde nest bij elkaar gaat doorgaans prima, zolang de maar vanaf jongs af aan bij elkaar zijn geweest. Vreemde hamster bij elkaar zetten die niet van jongs af aan bij elkaar zijn geweest is vragen om problemen. De meeste mensen kopen hun dwerghamster gewoon bij de dierenwinkel in de buurt en zo heel af en toe rechtstreeks bij een fokker. Er van uitgaande dat je gaat kijken in de lokale dierenwinkel voor een dwerghamster let dan goed op de volgende dingen....
  • Dwerghamsters zijn veel kleiner dan bijvoorbeeld een Goudhamster (waardoor ze vaak jonger lijken terwijl dit niet zo hoeft te zijn)
  • Meerdere hamsters in 1 kooi betekend vaak dat dit broertjes en zusjes uit het zelfde nest zijn
  • Kijk altijd of de hamster wel handtam is. Hamsters zijn van nature erg schuw en wanneer ze niet tam (genoeg) zijn kunnen ze schuw en/of bijterig zijn.
  • Kijk of de dwerghamster in het algemeen een gezonde indruk maakt en of de omgeving waarin hij leeft schoon en hygiënisch is. Let hierbij op het bewegen van de dwerghamster net als de staat waarin de vacht zich bevindt.
  • Zorg voor een degelijke hamsterkooi die voldoende ruimte en afleiding leefgenot biedt voor de dwerghamster. Denk hierbij aan een slaaphuisje (hamsters slapen overdag) en een loopwiel waarmee de hamster voldoende beweging krijgt.

Verzorging van een Russische Dwerghamster

De verzorging van een Russische Dwerghamster is eigenlijk heel erg makkelijk en simpel. Het belangrijkste is het dagelijks geven van vers water en voldoende hamstervoer. Daarnaast kun je, mits de dwerghamster tam is, hem dagelijks even uit de kooi halen om mee te spelen of even los te laten lopen. Dit vinden ze heerlijk! Pas hiermee op wanneer je ook nog een kat hebt;-) Hamsters zijn nachtdieren en slapen dus overdag in hun nest. Dit nest maken ze zelf en hiervoor hebben ze nestmateriaal nodig. Dit nestmateriaal is te koop bij elke dierenwinkel, vaak in de vorm van watten, echter dit materiaal is niet aan te raden omdat het ook gevaarlijk kan zijn voor hamsters. Gebruik bij voorkeur gewoon toiletpapier en vervang dit iedere 2 weken. Het verschonen van de kooi, een beetje afhankelijk van het formaat van de hamsterkooi, doe je minstens eenmaal per twee weken. Hamsters kiezen altijd wel een plekje ergens in de kooi wat gebruikt wordt als toilet. Deze toilethoek moet eens per 2 a 3 dagen schoongemaakt worden. Meer informatie over hamsters in het algemeen en de aanschaf van een hamster vindt je hier....