Beste bezoeker, vanwege ziekte door corona zijn wij genoodzaakt om de webshop tijdelijk te sluiten voor nieuwe bestellingen. Wij hopen u spoedig weer te kunnen ontvangen voor nieuwe bestellingen.

Aanschaf van een hamster

VIDEO - Een heerlijke zachte vacht, kleine donkere kraaloogjes, een klein kort staartje en schattig gedrongen lijfje...we hebben het over een hamster! In de ogen van veel mensen en vooral ook kinderen het ideale huisdier. Het besluit om dan ook daadwerkelijk een hamster aan te schaffen is vaak dan ook snel genomen. Hamsters zijn montere diertjes. Een groot deel van de dag slaapt een hamster, maar wanneer de hamster eenmaal wakker is zijn ze vaak druk bezig met het graven van holletjes en het aanleggen voor voedselvoorraden. Daarnaast wordt in rap tempo het territorium gecontroleerd en zijn ze bezig om van hooi en ander groen zoals blaadjes een heerlijk nestje te maken. Het hebben van een hamster heeft eigenlijk ook best veel voordelen ten opzichte van vele andere huisdieren. Zo is de hamster bijzonder geschikt voor mensen die nog niet eerder een huisdier hebben gehad, zijn de aanschafkosten van een hamster relatief laaf, neemt de hamsterkooi weinig plaats in beslag en zijn de maandelijkse kosten voor hamstervoer ook bepaald niet echt duur. De hamster is dan ook voor veel kinderen het perfecte huisdier om mee te beginnen. Kinderen leren voorzichtig omgaan met levende dieren en leren omgaan met de verantwoordelijkheid van de verzorging van een hamster. Wist u dat... Een hamster een heel geschikt huisdier is voor mensen die overdag altijd werken? Een hamster heeft juist overdag rust nodig omdat hij dan slaapt. Wanneer u thuis komt van uw werk begint de hamster te ontwaken en blijft s'avonds lekker actief. Een prima alternatief dus voor de werkende mensen onder ons die toch graag een huisdier willen.

Wel of geen Hamster...

Voor je daadwerkelijk overgaat tot de aanschaf van een hamster bedenk dan eerst de volgende de zaken...
  • Hamsters zijn nachtdieren en daarmee dus voornamelijk actief bij schemering en wanneer het donker is. Teveel storingen overdag voor uw hamster kunnen stress opleveren wat de levensduur van een hamster kan verkorten.
  • Heeft u voldoende ruimte voor een hamsterkooi en zo ja...ook een geschikte en rustige plaats?
  • Een hamsterkooi moet minimaal 1 keer per week worden verschoond. Daarnaast kunnen hamster vuil- en knaagsporen nalaten.
  • Is de hele familie het eens met de aanschaf van de hamster?
  • Zijn er geen leden binnen de familie met een allergie voor stof en/of haren?
  • Wie past tijdens de vakantie op onze hamster?
  • Bent u tolerant genoeg om uw hamster te vergeven wanneer deze per ongeluk een keer bijt, al dan niet gevoed door angst.
  • Realiseert u zich wel dat een hamster niet zoals een cavia, konijn of kat met u kan knuffelen, daarvoor zijn ze nou eenmaal te klein.
  • Ook een hamster kan naast de vaste kosten van voeding en verzorging extra kosten met zich mee brengen in geval van bijvoorbeeld ziekte. Kunt u zich dit permitteren en heeft u hierover nagedacht?

Hamsters en kinderen

Vaak zijn het de ouders die voor hun kind als cadeau een hamster kopen. Een leuke kooi, wat leuke hamsterspulletjes en tot slot nog een kleine schattige hamster. Besef uw als ouder toch dat hamster eigenlijk niet geschikt zijn voor te kleine kinderen. Doordat de hamster bijzonder bewegelijk en tegelijk erg klein is, maakt dat een hamster erg breekbaar in te kleine kinderhanden die er (nog) niet voorzichtig genoeg mee omgaan. Iets oudere kinderen hebben vaak al iets meer besef van hoe ze moeten omgaan met een huisdier. Ook zullen de ouders hun kinderen hierin moeten bijstaan. Oudere kinderen vinden het leuk om de hamsterkooi leuk in te richten en kunnen vaak al (deels) zelfstandig de kooi schoonmaken en de hamster verzorgen.