De Clicker en een Hond...verbluffende resultaten!

VIDEO - De clicker is tegenwoordig een veel gebruikt hulpmiddel (instrument) bij het trainen van honden. Het plastic omhulsel met daarin een metalen plaatje die bij een elke duimbeweging een klik maakt met altijd exact hetzelfde geluid, maakt het eenvoudiger om een hond dingen aan te leren. Bij de clickertraining wordt dan ook uitgegaan van beloning bij gewenst gedrag. Iedere keer wanneer de hond gewenst gedrag vertoont en dus door positief wordt beoordeeld klinkt het geluid van de clicker. En het geluid van de clicker betekend voor de hond een lekkere beloning. Timing bij deze trainingsmethode is wel essentieel voor het juiste eindresultaat.

Belonen van je Hond

Martin Gaus is volgens mij ooit begonnen met het trainen van honden op basis van alleen positief gedag waarbij negatief gedrag wordt genegeerd. (als dit niet Martin Gaus was maar iemand anders laat het me even weten hier beneden;-) Het belonen speelt hierbij een belangrijke sleutelrol. Een hond wordt beloond op basis van positief gedrag, dit kan van alles zijn. De beloning kan ook van alles zijn, zoals een aai over de bol, een korte speelsessie of iets lekkers. Wanneer je je hond traint is het niet handig om iedere keer een korte speelsessie te houden, maar moet een beloning sneller en makkelijk gegeven kunnen worden. Daarbij zijn veel honden gek op eten en lekkere dingen, dus is de perfecte beloning tijdens het trainen van de hond een hondenkoekje of hondensnoepje. Wanneer de hond beloont wordt voor gewenst gedrag (bijvoorbeeld zitten op commando) door middel van iets lekkers zal hij snel door hebben dat wanneer hij dit gedrag herhaalt er een nieuwe beloning in de vorm van wat lekkers volgt. Hiermee bekrachtig je het gedrag van de hond en kun je een hond meer leren dan je vooraf ooit had gedacht.

Timing is essentieel

Zoals je eerder al hebt kunnen lezen in de eerste alinea is timing essentieel bij deze manier van het trainen van een hond. Normaal gesproken beloon je de hond op het moment dat gewenst gedrag wordt vertoond door de hond. Wanneer je zonder clicker traint is het juiste moment van de het gewenste gedrag voor een hond aanzienlijk lastiger in te schatten. Bij een clicker heb je hier geen last van. Op het moment dat de click van de clicker klinkt dan weet de hond dat het gedrag dat hij op het moment van clicken vertoond, beloond wordt. Hieronder een kort voorbeeld ter illustratie: Je wilt graag dat je hond in zijn mand gaat liggen. Iedere keer wanneer de hond in zijn mand gaat liggen maak je het voor de hond bekende geluid met de clicker. De hond weet op dat moment dat in zijn mand liggen hem een beloning oplevert. Wanneer de hond in zijn mand gaat zitten click je niet en krijgt de hond geen beloning. Iedere keer wanneer je hond gaat liggen in zijn mand click je met de clicker en geef je het commando "in je mand" (bijvoorbeeld). De hond zal snel snappen wat in "in je mand" betekend en hij zal ook snel snappen dat hij in z'n mand moet liggen in plaats van zitten. Immers dat leverde hem steeds weer die beloning op. Nog een voorbeeld, alleen nu van een slechte timing.... Je wilt graag je hond leren zitten en gebruikt hiervoor een clicker. So far so good... Jij geeft het commando zit aan de hond en de hond gaat daadwerkelijk zitten. Zelf ben je even niet bij de les en op het moment van zitten volgt er niet het geluid van de clicker, maar slechts enkele seconden daarna pas..Inmiddels is de hond uit enthousiasme alweer gaan staan op het moment dat het geluid van de clicker weer klinkt....de hond associeert het weer opstaan als positief gedag omdat hij immers het geluid van de clicker hoorde. Dit is dus een slechte timing en moet je proberen te voorkomen! Mocht je qua timing een keer de fout in gaan, en geloof...dat gaat iedereen in het begin meerdere keren overkomen, zorg er dan voor dat je alsnog wel de beloning uitreikt aan de hond. Immers het geluid van de clicker is een beloning voor de hond. Later herstel je dit eenvoudig door alleen het juiste gedrag te belonen en vervolgens wel op het juiste moment de clicker te laten horen.

Hoe leer ik mijn hond het geluid van een Clicker aan?

Wanneer je hond nog nooit een clicker gehoord of gezien heeft zal zo'n geluidje van de clicker hem niet veel zeggen in eerste instantie. Door in korte sessies het geluid van de clicker vaak achter elkaar te laten horen en de hond direct een beloning te geven zal hij op een gegeven moment snappen dat dit geluidje een beloning oplevert. Immers elke keer na het horen van de clicker wordt hij beloont met een een lekkernij. Doe dit bijvoorbeeld 2 of 3 dagen en dan meerdere malen per dag voor een periode van een minuut of vijf. Ik garandeer je dat de meeste honden na 1 tot 2 dagen al precies weten dat het geluid van een clicker een beloning oplevert. Pas wel een beetje met het belonen van de hond en dan met name over de hoeveelheid. Zorg er voor, afhankelijk van wat voor je beloning je in petto hebt voor je hond, dat dit kleine stukjes zijn. Dus kleine stukjes koek, kleine brokjes of kleine stukjes kaas. Breek desnoods de beloning in meerdere (en dus kleinere) delen.

En hoe nu verder?

Wanneer je hond eenmaal het geluid van de clicker kent en weet wat dit voor hem betekend, kun je de hond bijna alles leren wat je maar wilt. Onthoud hierbij echter één ding, het basisprincipe van de clicker, laat je clicker op het juiste moment horen wanneer de hond gewenst gedrag vertoont zoals jij dat graag wilt. Zo kun je een hond de meest gekke dingen aanleren met een clicker. Wanneer je hond toevallig op zijn rug gaat liggen en jij klikt op dat moment en geeft het commando "lig dood" bijvoorbeeld, dan zul je na een tijdje oefenen merken dat je hond op zijn rug gaat liggen wanneer jij hem het commando "lig dood" hebt gegeven. Maar ook bijvoorbeeld de hond stil leren zitten in de badkuip wanneer de hond gewassen moeten worden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het een hond leren. Natuurlijk hoef je niet je hele leven lang met een clicker en een zakje beloningsbrokjes in je hand te lopen. Dit gebruik je alleen veel tijdens het leerproces en het trainen van de hond, vaak het eerste jaar. Iedere keer wanneer je het geluid van de clicker hebt laten klinken bij bepaald gewenst gedrag heb je daar als het goed is ook een commando bij gegeven, zoals af, zit of lig. Op een gegeven moment kent de hond deze commando's natuurlijk ook door en door en kun je met je stem je hond dat gene laten doen wat je hem geleerd hebt. Bouw beetje bij beetje het belonen na iedere prestatie af. Dus na verloop van tijd, wanneer een hond de commando's goed kent, geef je een keer niet een beloning en de twee daarop volgende keren weer wel. Maak het in het ieder geval onberekenbaar voor de hond zodat hij niet weet of hij dit keer nou wel of niet iets krijgt. Geleidelijk aan bouw je dit af tot aan nul.