Agressie naar andere Honden

Veelvuldig komt agressie bij honden voor en dan vaak ook veelal agressie naar andere honden toe. Maar waarom reageren honden eigenlijk agressief naar andere honden en kun je hier als baasje het beste mee omgaan? En misschien nog wel belangrijker....wat kun je doen om deze agressie naar andere honden te verminderen of zelfs helemaal af te leren. Natuurlijk is iedere situatie verschillend en heeft iedere hond een eigen karakter, maar toch is het mogelijk hier op een goede manier mee om te gaan. Kunt u zelf het probleem niet oplossen en worden de problemen niet beter of zelfs alsmaar erger? Schakelt u dan de hulp in van een hondentrainer of hondengedragstherapeut.

Agressie tijdens het uitlaten van uw hond

U zult het ongetwijfeld regelmatig tegenkomen tijdens het wandelen met uw hond....een andere hond die aan de lijn agressief reageert op uw hond of wellicht is uw hond de gene die agressief reageert waardoor u nu op dit moment dit artikel leest op zoek naar een oplossing. Voor sommige mensen is dit probleem vaak zo groot dat men met grote tegenzin de hond nog uit laat en dan bij vooral ook zo kort mogelijk om andere honden zoveel mogelijk te mijden. Dit levert begrijpelijke wijs veel stress op voor zowel u als ook uw hond. Maar waar komt die agressie tijdens het uitlaten naar andere honden toe dan vandaan? Je kunt enerzijds te maken hebben met een zeer zelfverzekerde en dominante hond die graag zijn wil oplegt aan anderen en dit op deze manier duidelijk wil maken. Een ander veel gezien beeld is een hond agressieve hond die zijn agressie uit vanuit angstgevoelens en/of onzekerheid. In beide situaties komt het voor dat een zulke honden zich agressief uiten tijdens de wandeling. Ook kan het voorkomen dat een hond zich agressief opstelt naar andere honden wanneer hij zich bevindt binnen zijn eigen territorium. De hond wil dit territorium verdedigen en kan zich dus dominant en zelfs agressief opstellen naar andere honden in zulke situaties. Tot slot moeten we ook niet vergeten dat bepaalde erfelijke factoren een rol kunnen spelen bij het karakter van de hond. Sommige honden hebben nou eenmaal in de genen zitten dat ze wat pittiger, dominanter of juist onderdaniger en angstiger zijn dan de gemiddelde hond. Dus ook honden met een goede socialisatie en zonder nare ervaringen op jonge leeftijd kunnen nog agressief zijn naar andere honden, puur omdat dit in hun genen zit. Meer ervaren hondeneigenaren weten hier overigens doorgaans beter mee om te gaan dan minder ervaren hondeneigenaren.

Oorzaken van agressie naar andere honden

Nu we weten wat de 2 hoofdoorzaken zijn in het geval van agressie naar andere honden is het goed om wat dieper liggend de zaak te gaan bekijken. Want waarom is uw hond zo dominant of juist angstig? Vaak is angstig gedrag voor een groot deel terug te leiden van de allereerste levensfases van een hond waarbij een pup niet of onvoldoende gesocialiseerd is. Ook kan het zijn dat een hond is aangevallen op hele jonge leeftijd en daar als het ware een soort trauma aan over heeft gehouden. Uit voorzorg kiezen sommige van zulke honden dan de aanval richting andere honden, vaak zonder dat hier een echte reden voor is. Het zelfvertrouwen van een hond zal meer en meer groeien wanneer de hond bijvoorbeeld een vechtpartijtje heeft gewonnen of de andere hond dusdanig heeft afgeschrikt dat deze de benen heeft genomen. Doorgaans zorgt dit er voor dat het agressieve gedrag van de hond toeneemt of minstens niet minder erg wordt in ieder geval. De hond beloont zichzelf eigenlijk voor zijn agressieve gedrag....de beloning is immers een andere hond die het onderspit delft of bang weg loopt. Veelal wordt dit agressieve gedrag naar andere honden onbewust nog verder gevoed door het baasje. Afkomend op een andere passerende hond wordt de riem al strakker getrokken en wordt er tegen de hond gepraat dat hij zich kalm en rustig moet gedragen. Onbedoeld wordt de hond hiermee extra op scherp gezet en zal hij juist extra fel reageren naar de passerende hond. Probeer bij u zelf na te gaan of uw hond bepaalde nare ervaringen heeft opgedaan op jonge leeftijd. Denk ook terug aan periode dat uw hond pup was....wat voor socialisatie heeft uw pup in de eerste 8 weken gehad? Is de hond opgegroeid bij een broodfokker achter in de schuur of is uw hond misschien een Spaanse zwerfhond geweest waarvan u de geschiedenis niet volledig kent? Probeer te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn, want dat maakt het oplossen van het probleem een stuk eenvoudiger in ieder geval.

De oplossing

Helaas is het niet een in één zin omvattende oplossing die van een agressieve hond een vriendelijke allemansvriend maakt. Een standaard oplossing ligt niet 1,2,3 voor de hond en dus zult u moeten gaan trainen met uw hond. Wanneer u met uw hond een andere hond nadert dan is uw hond vaak al zeer gefocust op die naderende hond. Het is in ieder geval belangrijk dit proces te doorbreken en afleiding te zoeken voor uw hond. Laat uw hond zitten of liggen tot dat de andere hond gepasseerd is en probeer hierbij de volledige aandacht van uw hond te krijgen zodat hij zich niet meer focust op de passerende hond. Iedere keer wanneer dit proces een beetje beter gaat (ook al zijn soms maar kleine stapjes) beloont u uw hond met wat lekkers. Zolang de hond zich maar op u richt....dat gedrag mag u belonen. Toch is de methode hierboven beschreven vaak niet doeltreffend genoeg om een hond die al jarenlang een bepaald gedrag vertoond hier op korte termijn vanaf te helpen. Wij adviseren dan meestal ook om de hulp van een hondenschool, hondentrainer of hondengedragstherapeut in te schakelen die voor u de situatie beoordeelt en u helpt een nauwgezette strategie uit te stippelen om uw hond van zijn agressie af te helpen. Want zo makkelijk als het lijkt wanneer Cesar Milan een agressieve hond weer kalm krijgt, zoveel geduld moet je er in werkelijkheid voor op kunnen brengen. Vaak is een ervaren hondentrainer zoals Cesar ook weken achtereen gesloten bezig om bepaalde gedragsveranderingen te weeg te brengen bij een agressieve hond.