Aanschaf van een Fret - Waar moet ik op letten?

VIDEO - Wanneer je overweegt om tot aanschaf van een fret over te gaan, zorg dan dat je niet alleen goed bent voorbereid op de komst van de fret, maar vooral dat je goed voorbereid bent op wat het inhoud om een fret als huisdier te hebben. Wees verstandig en neem eens een kijkje bij mensen die al fretten hebben of laat je informeren door een frettenopvang bijvoorbeeld. Zij kunnen je alle voor- en nadelen over de fret vertellen zodat jij een goede en weloverwogen beslissing kunt maken.

Gedrag van een Fret

Fretten zijn doorgaans grappig, ondeugend en vooral heel erg speels. Daarnaast is de fret ondernemend en erg nieuwsgierig. Alles moet worden bekeken en onderzocht. Behalve voorgaande karaktereigenschappen zijn veel fretten ook heel erg aanhankelijk (de hoeveelheid tijd en aandacht die je aan een fret geeft speelt hier uiteraard in mee) en een tikkeltje eigenwijs. Verwacht dus van een fret niet hetzelfde als van een hond of een kat. Een hond of een kat zijn aanhankelijker dan fretten en bovendien kun je vooral een hond ontzettend veel leren. Bij een fret houdt dit vaak wel op bij zindelijkheid en handtam maken. Desalniettemin zijn veel er frettenliefhebbers die zich geen dag meer kunnen voorstellen zonder het hebben van een fret, juist door hun eigenzinnige en bijzondere karaktereigenschappen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een Fret?

Wanneer je bij een nestje fretten gaat kijken moet je allereerst letten op de algehele gezondheid van de fretjes. Kijk dus of ze actief en levendig zijn, of ze helder uit hun oogjes kijken en of er geen ontlasting op en rond de anus van de fret zit. Dit is vaak een teken dat de fret aan de diarree is en dus ziek is. Vraag ook of je even een pup mag vasthouden. Als het goed is zijn de jonge fretten al wat aan mensen gewend en zijn ze dus handzaam. Ze zullen misschien nog wel een beetje bijterig zijn, maar dat is normaal voor jonge fretten op die leeftijd. Dat leren ze later wel af mits je ze voldoende aandacht geeft. Wanneer je uiteindelijk besluit een fret te kopen en voor een pup hebt gekozen, let er dan op dat de pup minimaal 8 weken oud is voordat hij met jou mee naar huis gaat. Tot die leeftijd is het belangrijk dat ze bij hun moeder blijven. Wellicht overweeg je om in plaats van een pup een volwassen fret te kopen. Ook hier geldt natuurlijk weer dat het belangrijk is om naar de algehele gezondheid van de pup te kijken, zoals de vacht, de ontlasting, z'n oogjes etc. Heb je meerdere huisdieren vraag dan ook aan de huidige eigenaar of ze hier aan gewend zijn en of dit eventueel samen gaat met jouw huisdier. Voor hulp bij de keuze tussen een pup en een volwassen fret lees je in dit artikel meer.

Zorg voor goede Huisvesting

Een degelijke frettenkooi is van groot belang wanneer je besluit een fret aan te schaffen. Echter bij de keuze van een frettenkooi of frettenverblijf zul je eerst voor jezelf moeten bepalen of je de fret binnen of buiten wilt houden.  Ongeacht de keuze voor binnen of buiten...voor beide geldt dat een fret redelijk veel ruimte nodig heeft. De keuze om een fret binnen of buiten te houden is volledig aan jezelf. Ik kan me voorstellen dat je vanwege de nare luchtjes die fretten met zich mee brengen liever geen fret in huis wilt hebben of wellicht dat andere familieleden er moeite mee hebben. Aan de andere kant, een fret is huis houden is wel veel leuker voor jezelf en de fret. Je kunt meer tijd en aandacht aan je fret besteden wat een goede band tussen jou en de fret natuurlijk ten goede komt. Zorg er voor dat de fret minimaal 1 tot 2 uren per dag buiten de kooi mag en kan spelen. Deze beweging en ruimte hebben ze nou eenmaal nodig. Het belangrijkste wat mij betreft in dit stadium is dat je kiest voor een frettenkooi of frettenverblijf die groot genoeg voor je fret. Een fret heeft minimaal 1 m2 leefruimte nodig. Heb je dus 2 fretten, dan moet een kooi 2 keer zo groot zijn als wanneer je 1 fret hebt. Bespaar hier dus niet op, anders is het beter om geen fret aan te schaffen. Voor een uitgebreide beschrijving over de leefomgeving van de fret en zijn huisvesting lees je alles in het artikel Huisvesting van een Fret.

Frettenvoer

Een fret is van nature een roofdier en at in de natuur eigenlijk alleen maar vlees van knaagdieren, vogels en andere kleine dieren. De gehele spijsvertering van een fret is dan ingesteld op het eten van vlees. Tegenwoordig echter, krijgen de meeste fretten gewoon brokjes als dagelijkse voeding, wellicht afgewisseld met af en toe een kuiken of iets dergelijks. Het is belangrijk dat deze brokken grotendeels gebaseerd zijn op de ingrediënten van vlees, dit heeft een fret namelijk nodig. Wij bieden ook een speciaal frettenvoer van hoge kwaliteit aan in de webwinkel. Meer uitgebreide informatie over voeding van de fret vind je in het artikel frettenvoer.