Waarom een krabpaal in huis?

Een jonge kitten in huis is leuk, maar na een tijdje komen de meeste mensen erachter wat voor enorme schade deze kleine monstertjes aan kunnen richten aan meubels en interieur. Veelal wordt dan ook aangeraden om een krabpaal aan te schaffen om hiermee de huisraad enigszins te ontzien voor zover dat lukt. Waarom krabben katten eigenlijk en hoe kunnen we ze leren hun nagels te krabben aan een kattenkrabpaal in plaats van onze meubelen.

Waarom krabben katten hun nagels eigenlijk?

Allereerst krabt een kat met zijn nagels om, zoals ze dat zo mooi noemen,  zijn "nagels te scherpen". Wij mensen knippen onze nagels regelmatig om te voorkomen dat onze nagels te lang worden. Een kat kan zijn nagels niet knippen en scherpt daarom zijn nagels zodat de nagels slijten en dus niet te lang worden. Een kat met te lange nagels krijgt last van zijn pootjes met vaak pijn als gevolg. Een tweede reden waarom katten hun nagels krabben is ter afbakening van hun territorium. Tijdens het krabben van de kat komen er speciale geurstoffen vrij uit de voetzooltjes van de kat die met de menselijk neus niet eens waarneembaar zijn, maar waarmee de kat een geurspoor achterlaat op diverse plaatsen in het huis. Daarom is het belangrijk dat de kat enkele legitieme voorwerpen/plaatsen heeft waar hij aan of op mag krabben. Dit kan krabpaal zijn, maar ook deurmat van kokos werkt vaak prima.

Krabpaal in huis

Als ik alleen al in ons eigen assortiment krabpalen kijk dan moet ik eerlijk toegeven dat een krabpaal steeds mooier wordt. De meeste vreemde kleuren, vormen en design vindt tegenwoordig terug in een krabpaal. Niet alleen qua vormgeving en design, maar qua gebruiksvriendelijkheid zie je steeds meer krabpalen die meer op een speel- en slaapparadijs voor katten lijken, dat op een ouderwetse krabpaal. Met diverse speelplaatsen en rustplaatsen op diverse hoogtes biedt een krabpaal vandaag de dag veel comfort voor een kat. Zeker als je je bedenkt dat katten graag wat hoger van de grond liggen te slapen. Ik moet daarnaast ook heel eerlijk zeggen dat ik zelf niet de persoon ben die graag een grote krabpaal van 2 meter breed en 2,5 meter hoog in m'n huis zou willen hebben staan....hoe mooi ik ze ook vindt. Het is toch een heel gevaarte in je woonkamer. Ondanks dat ik best van katten houdt heb ik misschien iets te veel klik met honden, want een paar benches in huis heb ik minder moeite mee terwijl deze aanzienlijk lelijker zijn dan een mooie krabpaal. Toch is het aan te raden een goede krabpaal aan te schaffen...zeker in de beginperiode wanneer je kat nog jong is. Net als bij een jonge hond moet je ook een kat leren wat wel en wat niet mag. Zo kun je stap voor stap je kat leren dat krabben aan de leren stoel niet toegestaan is en het krabben aan de krabpaal wel. Ook is er speciale kattenspray verkrijgbaar. Deze spray heeft een bepaalde geur (catnip) die katten aantrekt om juist op die plaats waar jij de spray opspuit te krabben.

Kleine of grote krabpaal?

De keuze van het formaat krabpaal is afhankelijk van een aantal zaken. Wanneer je bijvoorbeeld 2 of meer katten hebt en tevens voldoende ruimte in je woonkamer, dan is een mooie grote krabpaal zeker aan te raden. Want behalve de functionele kant van zo'n grote krabpaal biedt deze ook veel speel- en rustplezier. Vanaf een bedrag van 10 euro en soms nog minder zijn ook al hele kleine krabpalen verkrijgbaar. Vaak zijn dit krabpaaltjes van 30 tot 50 cm hoog met een voetplaat met daarboven op een dun paaltje ombonden met sisal. Deze kleine krabpalen zijn geschikte voor kleine kittens, maar zodra je kitten wat groter en ouder wordt dan worden deze krabpalen al snel te klein en te licht. Wanneer je 1 kat hebt en je wilt niet een hele kattentoren of kattenpaleis in je woonkamer hebben staan, dan raadt ik aan om te kiezen voor een middelgrote krabpaal. Deze zijn niet erg opzichtig in je woonkamer en fungeren zowel voor kittens als voor volwassen katten uitstekend.

Krabpaal Zware Katten

Tot slot zijn er nog grote en zware kattenrassen zoals de Maine Coon en de Ragdoll. Wanneer je een grote en zware kat hebt is het ook aan te raden te kiezen voor een grotere en zwaardere krabpaal. Een krabpaal voor zware katten kenmerkt zich vaak door de dikkere en zwaardere bodemplaat en dikkere palen (in plaats van 10 cm doorsnede bijvoorbeeld 12 of zelfs 15 cm doorsnede). Ook de sisal waarmee de palen bedekt zijn en de pluche waarmee de overige delen van krabpaal omkleed zijn, worden over het algemeen gemaakt van dikker en/of sterker materiaal.