Nagels knippen bij een hond

Veel hondeneigenaren vragen zich of het nu nodig is om zo nu en dan de nagels te knippen van de hond. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Zo hoeven van veel honden de nagels nooit of bijna nooit geknipt te worden. Dit hangt onder andere af van de stand van de poten van de hond, maar bijvoorbeeld ook of de hond veel loopt op een harde ondergrond (lees tegels, bestrating, asfalt) of op een zachte ondergrond. Daarbij komt dat het knippen van de nagels van de hondvoor veel mensen een stukje onbekend terrein is en zij niet precies weten hoe dit werkt en waar ze rekening mee moeten houden. Dat maakt het voor de meesten toch allemaal een beetje eng. En eigenlijk ook niet geheel onterecht als je bedenkt dat de nagels van de hond bovenin een stuk leven bevatten en wanneer je door onkunde hier per ongeluk in knipt zal dit heel erg pijnlijk zijn voor je hond. Wellicht kun je je er iets bij voorstellen wanneer je dit zelf zou zijn overkomen. Bovendien zal het flink kunnen bloeden wanneer je in het leven van de nagels van de hond knipt.

Hoe weet ik nou of de nagels van mijn hond te lang zijn?

Dat is inderdaad soms lastig te bepalen, echter doorgaans kun je uitgaan van het volgende. Wanneer je hond rechtop staat op zijn poten behoren de nagels de grond net niet te raken of echt maar een heel klein beetje. Wanneer de nagels de grond overduidelijk raken betekend dit dat de nagels te lang zijn en dat ze geknipt moeten worden. Ook wanneer de tenen van de hond scheef of deels omhoog staan betekend dit vaak dat zijn nagels te lang zijn. 

Leer je hond hiermee omgaan

Het is belangrijk bij het knippen van de nagels van je hond dat je dit rustig en geconcentreerd kunt doen zonder dat je hond in paniek raakt want dit bemoeilijkt het knippen van de nagels aanzienlijk zoals je zult begrijpen. Daarom is het belangrijk dat je hond went aan het idee dat je aan z'n poten en nagels zit. De beste manier om je hond hier aan te laten wennen is door hem op jonge leeftijd al regelmatig over zijn poten te aaien en aan z'n tenen en nagels te zitten. Hierbij knip je de nagels nog niet. Op deze manier raakt de hond gewend aan het feit dat iemand aan zijn poten zit en associeert dit als prettig zonder enige bedreiging. Vervolgens kun je af en toe de nageltang eens op de nagels van de hond zetten zonder nog daadwerkelijk te knippen. De hond raakt bekend met de nageltang en merkt dat dit helemaal niet eng hoeft te zijn.

Instructie nagels knipppen bij de hond

Alvorens je begint met het knippen van de nagels van je hond is het belangrijk dat je hond er comfortabel en rustig bij ligt. Hij moet zich op z'n gemak voelen.

  • Pak vervolgens de poot van je hond rustig vast en pak met je duim en wijsvinger de nagel vast die je wilt gaan knippen.
  • Kijk goed of je de nagel van het leven kunt onderscheiden. Zeker bij honden met zwarte nagels is dit wat lastiger dan bij witte of doorschijnende nagels.
  • Blijf zelf ook heel erg rustig, dit zal je hond direct merken en daardoor zelf ook rustiger zijn.
  • Knip rustig en beheerst, doch wel stevig en zonder twijfel, in de nagel zodra je zeker weet dat je de nagelschaar op de juiste plaats hebt gezet en dus niet in het leven zit. Wanneer je twijfelt zal de hond dit merken en zijn poot wellicht proberen terug te trekken.

Waar zit het leven in de nagel bij de hond?

Zoals ik net eerder al beschreef is het heel erg belangrijk dat je een goede inschatting maakt waar het leven in de nagel van de hond zich bevindt. Doe je dit namelijk niet en knip je in het leven van de nagel dan zal dit bijzonder pijnlijk en onprettig zijn voor je hond. Waar het leven zich precies bevindt is soms lastig te bepalen, zeker bij zwarte nagels. Bij lichte en witte nagels schijnt er vaak een bovenin de nagel een roze-achtige gloed door door de nagel heen...dit is het leven en kun je dus hieraan herkennen. Bij zwarte nagels schijnt dit er vaak niet of veel minder goed door heen waardoor het een stuk lastiger te bepalen is waar het leven zicht bevindt. Wanneer je hond enkele lichte nagels heeft en enkele donkere nagels (wat vaak voorkomt) dan is het aan te raden te beginnen met de lichte nagels waar je het leven goed kunt zien zitten. Hierdoor krijg je een beetje het gevoel waar het leven in de nagels zich bevindt waardoor het bij donker gekleurde nagels ook wat eenvoudiger wordt.

Samenvattend

Zorg ervoor dat je op jonge leeftijd je hond laat wennen aan het knippen van de nagels en zorg dat je hond zich vertrouwd en op zijn gemak voelt. Wanneer je een nagel geknipt hebt en deze is naar jouw idee nog niet ver genoeg afgeknipt, begin dan nooit voor een tweede keer in dezelfde nagel te knippen. Laat deze nagel rusten en pak deze gewoon de volgden keer weer mee tijdens het knippen van de nagels. De kans dat je bij een tweede knippoging alsnog in het leven knipt is namelijk aanzienlijk groter. Hoe voorzichtig je ook bent, het kan je per ongeluk gebeuren dat je toch in het leven knipt. Ondanks dat er een flinke bloeding zal ontstaan moet je niet in paniek raken. Het lijkt erger dan dat het is en het stept vanzelf wel weer. Hier hoef je verder niks aan te doen. Vergelijk het een beetje met een scheerwondje bij ons mensen. Deze kunnen vaak vrij heftig bloeden zonder dat het ernstig is. LET OP: Wanneer je jezelf niet zeker genoeg voelt om de nagels van je hond te knippen of je durft het toch niet helemaal aan, vraag dan je dierenarts of iemand anders die er wel ervaring mee heeft. Dit voorkomt onnodig ongemakken en stresvolle situaties bij je hond.