Gebitsverzorging Hond

VIDEO - Net als voor de mens is ook het gebit van een hond iets wat met enige regelmaat verzorging en aandacht nodig heeft. Gebeurt dit niet dan kunnen er vervelende gebitsproblemen bij de hond ontstaan, vaak beginnend met te veel tandplaque en op een gegeven moment ontstekingen aan het tandvlees. In het ergste geval moeten tanden en/of kiezen van de hond verwijderd worden. Door met enige regelmaat aandacht te besteden aan het gebit van de hond kunnen veel problemen en ellende voorkomen worden.

Het ontstaan van gebitsproblemen bij de hond

Gebitsproblemen bij de hond ontstaan doorgaans doordat voedselresten en bacteriën zich in de vorm van een wit en geelachtig tandplaque nestelen op de tanden en kiezen van de hond. Dit tandplaque kan verharden naar verloop van tijd in de vorm van tandsteen. Wanneer er  zich vervolgens opnieuw etensresten en bacteriën nestelen tussen het tandvlees en het inmiddels verharde tandplaque wat tandsteen is geworden, dan ontstaan vaak pijnlijke ontstekingen in het gebit van de hond. Deze ontstekingen worden in de medische wereld Gingivitis genoemd. Uiteraard was voorkomen beter geweest, maar wanneer het gebit van de hond zich in dit stadium bevindt is het van groot belang een afspraak bij je dierenarts te maken en hier gelijk iets aan te laten doen. Doe je dit niet, dan is de kans op een verdere verspreiding van de infectie in de bek van de hond bijzonder groot en zal ook de wortels en het bot aantasten. Wanneer dit gebeurt gaan tanden en kiezen loszitten en zullen uiteindelijk uit gaan vallen. In de medische wereld wordt dit Periodontitis genoemd.

Wat zijn de symptomen van een slecht gebit en ontstekingen?

Er zijn een aantal dingen die aangeven wanneer het gebit van de hond in slechte staat is en/of wanneer er ontstekingen in de bek van de hond ontstaan of dreigen te ontstaan. Hier hebben we de belangrijkste dingen opgesomd...
  • Slechte adem van de hond - Dit duidt vaak op problemen met het gebit van de hond
  • Ontstoken tandvlees - Wanneer het tandvlees bij de overgang naar tanden en kiezen erg rood is duidt dit op een ontsteking.
  • Aanslag op tanden en kiezen - Wanneer er zich een geelachtige aanslag op de tanden en kiezen van de hond bevindt duidt dit op de vorming van tandplaque.
  • Bloedend tandvlees - Wanneer het tandvlees van de hond regelmatig bloedt kan dit duiden op zwak tandvlees die aangetast is met ontstekingen.
  • Moeizaam kauwen - Wanneer een hond pijn heeft aan zijn gebit en/of tandvlees dan zul je dit vaak al merken doordat de hond maar aan 1 kant kauwt van zijn bek en de andere kant (de pijnlijke kant) probeert te ontzien. Ook trekspelletjes met bijvoorbeeld een flostouw wordt vaak vermeden in zo'n geval
  • Losse tanden en kiezen - Wanneer dit aan de orde is weet je zeker dat er iets aan de hand en ben je tegelijkertijd eigenlijk ook al veel te laat. Het kwaad is al geschiedt. In dit geval  rest je niets anders dan zo snel mogelijk een afspraak maken met je dierenarts.
Gezond tandvlees Eerste tekenen gebitsproblemen Gebit met gebitsproblemen Foto 1: Gezond gebit - Foto 2: Eerst tekenen van problemen - Foto 3: Gebit met veel problemen Bron: www.gebitscontrole.nl

Wat kan ik doen om deze problemen te voorkomen?

Gebitsreiniging - het goed schoonmaken en reinigen van het gebit helpt doorgaans veel problemen voorkomen. Door met een tandenborstel regelmatig de tanden en kiezen van de hond te poetsen verwijder je overmatig tandplaque en bacteriën. Hieronder een overzicht...
  • Tandenpoetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta voor honden. Gebruik nooit tandpasta voor mensen, de ingrediënten hierin zijn niet voor een hond geschikt. Hieronder vindt je nog een instructievideo voor het tandenpoetsen bij honden.
  • Het merk Hill's heeft een speciaal hondenvoer op de markt gebracht die tandplaque voorkomt. Dit is Hill's T/D.
  • Laat de hond regelmatig kauwen op dentasticks of gewoon lekker een bot bij de slager of dierenwinkel vandaan.
  • Ook bestaan er speciale hondenspeeltjes zoals de KONG. Deze dragen bij aan een schoner en gezonder gebit voor de hond.
  • Tot slot bestaat er nog zoiets als Oravet. Dit is een polymeer die zich aan het glazuur van de tanden hecht en hiermee tandplaque en tandsteen voorkomt gedurende een periode van 2 weken.

Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

Om dit uit te leggen heb ik een leuke instructievideo hieronder geplaatst, want hoe kun je iets beter uitleggen dan met een video;-). Voor een uitleg in PDF kijk hier dan even...

Gebitsbehandeling bij de hond

Wanneer het leed al geschiedt is zal er actie moeten worden ondernomen. Het is verstandig een afspraak te maken met je dierenarts om de gebitsproblemen bij je hond op te laten lossen. Maar wat is er precies allemaal mogelijk en wat doet de dierenarts in zo'n geval precies? Vaak wordt het gebit van de hond grondig gereinigd door de dierenarts. Dit houdt in dat alle tandplaque wordt verwijderd en de tanden worden gepolijst. Indien nodig en bij twijfel zal de dierenarts nog röntgenfoto's maken van het gebit van de hond om eventuele verborgen complicaties aan het licht te brengen. Is er daadwerkelijk een chirurgische ingreep nodig dan gebeurt dit onder (een lichte) narcose. Ook bij het reinigen van het gebit worden veel honden vaak even onder een lichte narcose gebracht zodat de dierenarts of de assistente het gebit goed en grondig kan reinigen. Wanneer het gebit weer grondig gereinigd is en eventuele tanden, kiezen en ontstekingen zijn verwijderd en geëlimineerd  is het zaak dat je vanaf dat moment zelf twee tot drie keer per week de tanden poets van je hond en het goed bij gaat houden.