Een pup in huis

Je leeft er waarschijnlijk al weken naar toe en wat heb je waarschijnlijk al veel research gedaan om de komst van je pup zo goed mogelijk voor te breiden. Een goede zaak, want je wilt toch dat je nieuwe gezinslid zich snel thuis zal voelen en bovendien zo snel mogelijk volop mee draait in het gezin!

De eerste dag

Eindelijk is het dan zover! Je hebt de hele nacht geen oog dicht kunnen doen en na lang wachten is de grote dag aangebroken, de nieuwe pup wordt opgehaald! Zeker voor iemand die nog nooit eerder een pup of een hond heeft gehad is het allemaal best een beetje spannend. Hoe zal het allemaal verlopen, gaat hij of zij zijn broertjes en zusjes ook missen? Wil de pup wel eten en zal hij snel kunnen wennen bij ons? Dit zijn allemaal logische gevoelens en gedachten. Ik moet je eerlijk vertellen dat ik ook nog altijd een beetje opwinding en enthousiasme bij mezelf betrap wanneer wij weer een nieuwe pup verwelkomen binnen onze familie. En dan te bedenken dat ik meerdere honden heb en dat ik zo nu en dan hobbymatig een nestje fok.  Een pup blijft gewoon leuk en spannend! Het is belangrijk dat je bij thuiskomst voor voldoende rustmomenten zorgt voor je pup. Je hebt net een lange autorit achter de rug (voor de pup zeker) en het is voor je pup allemaal nog nieuw en spannend. Hij is immers net een uur daarvoor uit het lekkere warme, maar vooral vertrouwde nest weggeplukt bij zijn moeder en broertjes en zusjes. Zet daarom bij binnenkomst de pup gewoon op de grond en laat hem alles lekker in z’n eigen tempo verkennen. De ene pup zal direct beginnen te wandelen en rond te sneupen uit nieuwsgierigheid, terwijl een iets meer verlegen hondje in een hoekje gaat zitten te piepen. Ook dan geldt…laat hem of haar maar gewoon even. Heb je kinderen? Ik begrijp dat de komst van de nieuwe pup nog veel meer zenuwen en spanningen op doet laaien bij de kinderen dan bij jou, maar hoe moeilijk het ook voor ze is, spreek met de kids af dat ze de pup  de eerste 2 uren gewoon lekker met rust laten.

Slapen en rusten

Al die nieuwe indrukken op zo’n eerste dag zijn behoorlijk uitputtend voor een pup. Hij heeft net een hele autorit achter de rug en komt vervolgens in een nieuw huis met allemaal nieuwe geurtjes. Tot overmaat van ramp zit de hele familie hem  ook nog eens aan te gapen en in de gaten te houden. Kortom, vermoeiend! Zorg er dan ook voor wanneer je de pup ophaalt, dat er een lekkere comfortabele hondenmand of hondenkussen voor hem klaar ligt thuis. Na een tijdje alles verkent te hebben in zijn nieuwe huis is de pup echt toe aan een beetje rust. Welk type slaapplaats het beste is voor je hond hangt af van meerdere dingen, waaronder natuurlijk ook je eigen smaak. Mijn ervaring is dat je niet alleen voor de uiterlijk kenmerken van een mand of kussen moet gaan, maar ook goed moet kijken naar de praktische eigenschappen van een hondenmand. Zelf gebruik ik voor mijn honden al jaren de Leren Hondenmand EasyBed en het Leren Hondenbed Jumper.

Pup in de bench

Het is echt aan te raden om te kiezen voor een hondenbench. Dit biedt niet alleen een veilige plek voor je hond, maar erg veel gemak voor jou als baasje. De meeste pups slopen immers alles en zijn zeker nog niet zindelijk als ze 8 weken oud zijn. Het gebruik van een bench voor de pup voorkomt schade aan meubelen en schoenen en draagt bovendien bij een snellere zindelijkheid van je pup. Om je pup te laten wennen aan zijn nieuwe bench laat je in het begin altijd het deurtje open staan. De pup moet zich niet opgesloten voelen in een kooitje, maar moet zich na verloop van tijd juist veilig en prettig voelen in de bench. Het “dit is mijn plekje” gevoel. Zorg ervoor dat er altijd een benchmat of benchkussen in de bench ligt. Bij voorkeur gebruik ik zelf ook hier weer een benchmat van leer omdat gewoon helemaal waterdicht is en dus makkelijk schoon te maken. Je ontkomt er namelijk niet aan in de beginfase dat je pup zal plassen en poepen in de bench.

De eerste nacht

Na een eerste dag vol inspanning en indrukken zal de pup wel compleet uitgeteld zijn. Nou dacht het dus niet. De pup is natuurlijk nog steeds niet gewend aan zijn nieuwe situatie en bovendien is hij gewend om s’nachts lekker warm tegen moeders en z’n broertjes en zusjes aan te liggen. Dan ineens helemaal alleen in een bench of vreemd huis valt natuurlijk niet  mee. Ga je het toch de eerste nachten op deze manier proberen dan kan ik je de uitkomst nu al wel vertellen. Slapeloze nachten voor jou en je hele familie, de buren en de pup zelf. Want hij zal er werkelijk alles aan doen om jouw aandacht te krijgen. Probeer daarom de eerste nacht(en) de hondenbench of een grote doos naast bed te zetten. De pup kan je nu horen en ruiken en wanneer hij toch even onrustig wordt dan laat je even je stem horen of geef je hem een kleine aai over z’n bol. Dit werkt vaak voldoende rustgevend bij de pup. Na verloop van een aantal dagen voelt de pup zich steeds meer en meer thuis in jullie gezin en begint het alleen zijn zonder broertjes en zusjes ook steeds meer te wennen. Langzamerhand kun je nu de bench iets verder bij je vandaan zetten of zelfs helemaal beneden in de woonkamer al. Dit zal ook een beetje afhangen van het karakter van je pup. Het is wel raadzaam om de eerste tijd de pup s’nachts nog even te laten plassen. Is niet leuk midden in de nacht, dat weet ik best, maar de volgende ochtend je hond in bad doen omdat hij onder plas en poep zit is nog veel minder leuk kan ik je vertellen. En de bench weer schoonmaken is nog minder leuk.

Bijtende pups

De tandjes van een pup zijn werkelijk net kleine superscherpe fileermesjes die werkelijk alles wat ze voorhanden krijgen te pakken nemen. Niet alleen je vingers en je broekspijpen, maar ook je net nieuwe schoenen, het deurkozijn en al het andere wat los en vast te vinden is in je huis. Op de momenten dat je niet thuis bent brengt een bench natuurlijk de uitkomst, maar op de momenten dat de pup los in huis loopt zul je toch echt andere maatregelen moeten treffen! Het is in ieder geval aan te raden om te zorgen voor voldoende hondenspeelgoed en een paar lekkere hondensnacks. Dit geeft je pup voldoende afleiding zodat hij de andere dingen in de woonkamer met rust laat. Wanneer deze eerste dagen achter de rug zijn komen er natuurlijk een aantal andere belangrijke fases kijken die je ingaat met de pup. Zo zal je actief bezig moeten gaan met de zindelijkheid en het socialiseren van je pup. Ook het volgen van een puppycursus is aan te raden, zeker wanneer je nog niet veel ervaring hebt met honden. Ook wanneer je al wel iets meer ervaring met honden hebt is een puppycursus toch aan te raden voor een goede socialisatie periode.