Afhalen niet mogelijk op 24, 27 en 31 December

  Aanschaf van een pup

  VIDEO - Voordat je aan een hond begint is het belangrijk goed na te denken over een heleboel dingen. Helaas gebeurt dit nog te vaak niet of niet goed genoeg. Gevolg hiervan zijn overvolle asiels en honden die vlak voor de zomervakantie achtergelaten worden aan een boom op een verlaten parkeerplaats.

  Voor je überhaupt begint met de oriëntatie op een hond of een pup is het belangrijk jezelf de volgende zaken af te vragen...

  • Heb ik voldoende tijd voor een hond. Een hond moet minimaal 4 keer per dag uitgelaten worden in weer en wind.
  • Heb ik over 5 en over 10 jaar nog steeds voldoende tijd voor een hond?
  • Mijn kinderen zeuren al zo lang om een hond! Eenmaal als de pup volwassen is en de nieuwigheid is er af voor de kinderen, wie is dan verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van onze hond?
  • Heb ik voldoende ruimte voor de hond die ik graag wil?
  • Heb ik voldoende financiële draagkracht voor het hebben van een hond? Het hebben van een hond neemt de nodige kosten met zich mee, zoals voeding, een hondenmand, een hondenriem, voerbakken, honden speelgoed en natuurlijk de jaarlijkse inentingen en eventuele ziektes en/of ongelukken die je hond kan oplopen.

  Laten we er van uitgaan dat je over al deze zaken goed nagedacht hebt en de voor- en nadelen goed tegen elkaar afgewogen hebt. Je weet het zeker, we nemen een hond! Gefeliciteerd, want uiteindelijk is er niks leuker dan een hond! Maar welke keuzes moeten er nu nog meer gemaakt worden en waar moet ik nog meer rekening mee houden bij de aanschaf van een hond?

  ■· Neem ik een pup of een (al wat) oudere volwassen hond? Pups zijn ontzettend leuk, lief en speels, maar ze vergen het eerste jaar ook ontzettend veel tijd, aandacht en energie van je! Het zindelijk maken van je pup en hem alle commando's leren is best inspannend! Daarentegen kun je een pup opvoeden zoals jij dat wilt, bij oudere honden kan dit soms wat lastiger zijn.

  ■· Haal ik een hond uit het asiel of bij een fokker vandaan? De Nederlandse asiels zitten tegenwoordig bomvol lieve en leuke honden, sommige met een verleden, sommige gewoon weg gedaan omdat de baas geen tijd meer voor ze had! Het zou een nobele overweging zijn om een asielhond een tweede kans te geven.

  ■· Neem ik een kleine hond of een grote hond? En wordt het een jachthond of toch een gezelschapshondje. Elk type hond heeft z'n eigen karaktereigenschappen en die moeten wel passen bij jouw levensstijl. Vind je de Husky zo mooi? Besef dan wel dat deze honden van nature werkhonden zijn die ontzettend veel beweging nodig hebben. Elke dag een uur naast de fiets is toch wel een vereiste. Doe je dit niet dan heb je grote kans dat deze hond voor problemen gaat zorgen. Kortom kies een hond die past bij je levensstijl en bij je karakter en let niet alleen op uiterlijke kenmerken.

  ■· Nemen we een hond met of zonder stamboom?

  De keuze van een fokker

  Over alle eerder genoemde punten heb je samen als gehele familie goed nagedacht. De zoektocht kan beginnen, want er komt een pup immers, zover was besloten! Maar waar koop je nu deze pup? Kijk op Marktplaats en je vindt een overkill aan verschrikkelijk veel leuke en lieve pups! Hier zitten heel vaak hele goede fokkers tussen, maar ook zeer zeker de welbekende broodfokkers. Het valt soms niet mee om deze broodfokkers er tussen uit te filteren, dus hierbij geef ik je aantal tips waar je op kunt letten bij de zoektocht naar de juiste pup.

  ■· Het is wellicht een beetje een open deur intrappen, maar het is toch echt aan te raden om een selectie te maken van meerdere fokkers van het door jou begeerde ras. Zo leer je niet alleen het ras beter kennen, maar krijg je ook een goed beeld hoe fokkers mee hun honden omgaan. Doe dit bij 4 of 5 verschillende fokkers en ik kan je garanderen dat je een voorkeur hebt gekregen voor een specifieke fokker. Dit kan komen omdat je zijn honden mooi vindt of dat je onder de indruk bent hoe deze fokker met zijn honden omgaat.

  ■· Eenmaal bij de fokker op visite is het van belang je boerenverstand te gebruiken en je niet te snel te laten inpalmen door die kleine monstertjes van een week of 6 oud. Let goed op de manier hoe de fokker omgaat met zijn pups. Zitten de pups in een werpkist in huis of achter in een schuur? Is de moeder hond aanwezig? Ogen de pups gezond en vitaal? Zitten er nog diverse andere hondenrassen? Dit laatste kan wijzen op een zogenoemde puppyfarm of broodfokker. Hoe lief deze pups ook zijn, koop hier nooit een pup! Deze hondjes zijn vaak in slechte conditie en kunnen later voor een hoop ellende en extra kosten zorgen. Bovendien help je de broodfokker zijn handeltje in stand te houden. Niet doen dus.

  ■· Worden de pups ingeënt voordat ze mee mogen naar hun nieuwe baasjes? Krijgen we een paspoort mee en is de pup reeds gechipt? Vraag de fokker ook naar zijn ervaring met betrekking tot voer. Waar heeft hij goede ervaring mee.

  ■· Krijg ik een koopcontract of overeenkomst en hoe zit het met eventuele garantie? Vaak wordt op erfelijke gebreken wel garantie gegeven door de meeste fokkers.

  ■· Besluit je voor een pup op Marktplaats te kijken, let dan ook nog even behalve op bovengenoemde punten op de volgende zaken. Kijk of de adverteerder nog meerdere advertenties op Marktplaats heeft staan. Check voordat je een afspraak maakt de fokker via zijn adres, telefoonnummer of andere gegevens. Probeer broodfokkerij uit te sluiten en werk hier niet aan mee. Overigens zijn er ook een heleboel goede fokkers die gewoon op Marktplaats adverteren, hier is helemaal niks mee. Zolang jij er maar een goed gevoel bij hebt, dat is het belangrijkste!

  Voor een overzicht van alle hondenrassen en rasgroepen neem je even een kijkje in ons overzicht van alle hondenrassen.

  Keuze van een pup

  We hebben zojuist al enkele aandachtspunten doorgenomen waar je op moet letten wanneer je bij een fokker komt. Daarnaast is het ook verstandig om te letten op de pups zelf. Zijn ze actief en gezond? Eten ze goed enzovoort..

  Bij pups vanaf 5 a 6 weken worden de karaktereigenschappen van alle pups al steeds meer zichtbaar. Pups die nu al erg dominant en zeker overkomen in hun houding en naar hun broertjes en zusjes toe, zullen later ongetwijfeld pittigere honden worden dan de rustige en verlegen pup die alles rustig toekeek vanuit een hoekje. Probeer een karakter te kiezen waarvan je weet dat je daar later ook mee om kan gaan.

  Een gezonde pup heeft de volgende kenmerken

  ■· Schone oortjes zonder veel oorsmeer of andere viezigheid

  ■· Een mooi sluitend gebit. Afhankelijk van het soort ras, maar vaak is een kleine onderbeet of bovenbeet geen groot probleem. Het moet natuurlijk wel binnen proporties blijven.

  ■· Schone oogjes zonder pus of andere rotzooi. Zijn de pups net wakker dan is de kans groot dat er wat slaapjes in de ogen zitten. Geen paniek, is bij ons mensen niet anders!

  ■· Voor de neus geldt eigenlijk hetzelfde. De bovenkant van de neus moet vochtig zijn en er mag geen vocht of vloeistof uit de neus lopen

  ■· Let goed op de vacht van de pup. Schurft, schilfers of open wondjes is vaak geen goed teken.

  ■· Pups met veel te dikke buikjes kunnen last hebben van wormen. Heeft de pup net gegeten dan is zijn buikje altijd iets dikker natuurlijk. Let hier ook goed. Overigens kunnen bijna alle soorten wormen bij pups prima behandeld worden met een wormenkuur.

  Naar huis met de pup

  Na lang wachten is het dan uiteindelijk zover. Je haalt het nieuwste lid van de familie op en heet hem of haar van harte welkom! Zorg dat je alles goed voor elkaar wanneer de pup in huis komt! Het is aan te raden gelijk even een afspraak te maken met je eigen dierenarts voor een kleine controle. Klopt het hartje goed, is het gehoor goed enzovoort. Zie het als een second opinion. Bovendien is een bezoekje aan de dierenarts (behalve vaak kostbaar) ook ontzettend goed voor de socialisatie van je pup. Met namen in de eerste 12 weken is dit ontzettend belangrijk.

   

   

   

    


  17 February 2012 Reageren?

  2 thoughts on “Aanschaf van een pup”

  • Dhr J.J.A. van Oers 25 May 2012 at 01:17

   De hondenbelasting is in het lijstje met kosten voor het hebben en houden van een hond(je) vergeten! Die is tegenwoordig ook bepaald niet weinig meer.

  • Daar heb je helemaal gelijk in! In de meeste gemeentes betaal je tegenwoordig hondenbelasting wat kan variëren van enkele tientjes per jaar tot een paar honderd euro per jaar.

  Reageer hieronder