Het zindelijk maken van een pup

Eenmaal een pup in huis is het zaak hem of haar zo snel mogelijk zindelijk te maken, althans dat vind ik over het algemeen één van de prettigste dingen wanneer er bij ons weer een nieuwe pup in huis is. Gelukkig zijn honden van nature redelijk schoon op zichzelf en houden ze er vooral niet van om hun eigen nest of slaapplaats te bevuilen. Tot een leeftijd van 3 tot 4 weken ruimt de moederhond vaak de ontlasting op van haar pups. Dit doet ze door de uitwerpselen op te eten. Na 3 tot 4 weken houdt de moederhond hiermee op. De pups worden namelijk ouder, de keuteltjes steeds groter en bovendien zijn de pups zelf in staat om rond te lopen. En dus zie je dan ook vaak dat de pups wanneer ze hun behoeften moeten doen zelf al een plekje uitzoeken in een hoek of aan de buitenrand van de ruimte waarin ze gehouden worden. In ieder geval zo ver mogelijk bij hun nest en/of slaapplaats vandaan.

Waar moet ik beginnen?

Het zindelijk maken van een pup is eigenlijk heel erg eenvoudig! Het enige wat er van je gevraagd wordt is een tijdje extra alertheid en extra inzet tijdens de periode waarbij de pup nog niet (helemaal) zindelijk is. Belangrijk om te weten is dat je de klok er op gelijk kunt zetten dat een pup altijd na het slapen, spelen en eten even zijn behoeften moet doen. Met deze wetenschap weet je dus wat je te doen staat, namelijk iedere keer wanneer de pup wakker wordt, net klaar is met spelen of net gegeten heeft neem je hem even mee naar buiten om hem te laten plassen of poepen. In het begin wanneer de pup nog echt heel klein is raad ik aan om de pup even op te tillen en zodoende mee naar buiten te nemen. Doe je dit niet en probeer je de pup mee te lokken naar buiten dan ben je vaak al te laat en plast hij toch binnen. Eenmaal buiten is het belangrijk de pup op de plaats neer te zetten waarvan jij wilt dat hij later ook zijn behoeften gaat doen.

In de video onderaan dit artikel is bijvoorbeeld te zien hoe deze mensen heel handig een soort hondentoilet in hun tuin gemaakt hebben met grind en een omheining.  Zo voorkom je dat je hond overal in de tuin plast en poept, want voor je weet sta je er met een schoen of nog erger, met een blote voet midden in. Eenmaal buiten en op de juiste plaats wacht je net zolang totdat de pup een plasje heeft gedaan. In het begin duurt dit soms wat langer, want de pup snapt natuurlijk nog niet dat hij buiten op die plaats zijn behoeften moet doen. Daarnaast zijn ze op die leeftijd vaak nog snel afgeleid en onder de indruk van alle nieuwe dingen om hen heen. Geef ze die ruimte en heb het nodige geduld luid mijn advies. Wanneer ze eenmaal hun behoefte gedaan hebben op de juiste plaats beloon je de pup uitbundig met een aai over z'n bol en bij voorkeur een kleine beloning in de vorm van een lekkernij. De pup zal al snel het verband leggen tussen het buiten plassen en de lekkernij die hij hiermee verdient. Eigenlijk is het niet heel veel meer dan wat ik hierboven beschreven heb. Je begrijpen dat je met name de eerste weken de pup goed in de gaten zult moeten houden om bepaald gedrag te herkennen. Vaak zie je namelijk aan de manier van lopen en draaien wel dat de pup een plasje of een poepje moet doen. Zorg dat je dit voor bent en hem gelijk naar buiten tilt op de daarvoor aangewezen plaats met als resultaat een mooie beloning voor de pup.

Boos worden op de pup is uit den boze!

Natuurlijk zul je het regelmatig mee gaan maken, zeker de eerst twee weken, dat je toch niet goed hebt opgelet en dat je pup toch plast of poept in huis. Ook in een latere fase zullen zich zo nu en dan nog wel eens ongelukjes voor doen. Dit is helemaal niet erg en hoort helemaal bij het proces. De grootste fout die je in een situatie als hierboven kunt begaan is kwaad worden op de hond. Helemaal wanneer je de pup niet op heterdaad betrapt en jij er pas later achterkomt dat de pup toch per ongeluk in huis heeft gepoept of geplast, mag je nooit kwaad worden op je hond. Hij heeft op dat moment namelijk werkelijk geen enkel idee meer dat hij even daarvoor misschien geplast of gepoept heeft in huis. Wanneer je besluit om dan alsnog de pup hiervoor te bestraffen zal een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de hond. De hond heeft namelijk geen enkel benul dat jouw boosheid en zijn plasje daarvoor ook maar iets met elkaar te maken hebben. Dit snappen ze gewoon simpelweg niet. Het resultaat zal uiteindelijk zijn dat jouw pup jou boos ziet worden uit het niets en iedere keer wanneer jij bijvoorbeeld de woonkamer in komt lopen zal hij terug trekken of schuchter om zich heen gaan kijken omdat hij bang voor je geworden is. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

Extra Hulpmiddelen

Zelf gebruik ik nooit extra hulpmiddelen behalve de methoden zoals hierboven beschreven. Toch zijn er sommige hulpmiddelen die erg handig kunnen zijn bij het zindelijk maken van de pup. Zo gebruiken bijvoorbeeld heel erg veel puppy eigenaren de zogenaamde puppy pads en zweren bij het gebruik hiervan. Puppypads zijn een soort kleine matjes met een absorberende werking waarop puppy's hun behoeften kunnen doen. Vaak zit er zelfs ook nog een bepaalde geur aan waardoor het extra aantrekkelijk gemaakt wordt voor de pup om daar zijn behoeften te doen. Kenmerkend voor de puppy pads is dat de onderkant volledig waterdicht is waardoor bij het plassen van de pup op de pas de ondergrond nooit nat wordt door doorlekken.  Er zijn ook nog speciale zoals ze dat noemen trainingbakken waar je deze puppypads in kunt leggen.  Eigenlijk is het een beetje het zelfde principe als een kattenbak. Zie de foto hierboven. Puppypads als niet in combinatie met een puppytrainer zijn vooral handig voor mensen die bijvoorbeeld geen tuin hebben of in een flat of appartement wonen. Zij kunnen niet eenvoudig de pup even in de tuin hun plasje laten doen en daarmee zijn puppypads een ware uitkomst. Hieronder zie je schematische weergave van de werking van puppy pads.

Puppy pads - Puppie pads - Puppy pets

Hoelang kan een pup zijn behoeften ophouden?

Uiteraard in het begin nog niet zolang, maar naar mate de pup ouder wordt is hij steeds beter in staat om zijn plas en poep op te houden. Een pup van 8 weken oud houdt het hooguit 2 tot 2,5 uur vol maar wanneer ze 12 weken oud zijn lukt het ze vaak al om het 3 tot 4 uren in te houden. Dit wordt uiteindelijk alleen maar beter naar mate de pup ouder wordt.

Gebruik van de bench tijdens zindelijkheidstraining

Zelf ben ik een groot voorstander van het gebruik van een bench en gebruik deze dan ook veelvuldig voor mijn eigen honden, zeker in het eerste levensjaar van een hond. Zoals je eerder hebt kunnen lezen vervuilen pups niet graag hun eigen nest en juist daar ligt ook de kracht van het gebruik van een hondenbench. Voor meer informatie over de bench en benchtraining klik je op de link hiervoor. Zolang de ruimte waarin de pup zich bevindt maar klein genoeg is zal hij niet snel zijn eigen nest vervuilen. Hiermee bedoel ik dat wanneer de pup eenmaal gewend is aan zijn bench en hier in slaapt, dan zal hij niet snel zijn behoeften gaan doen in de bench mits deze niet te groot is. Wanneer een pup in een (nog) te grote bench ligt dan is dat niet bevorderlijk voor het zindelijkheidsproces. Hij zal namelijk de ene helft van de bench gebruiken als zijn slaapplaats (nest) en de andere kant van de bench zal hij zijn behoeften willen doen. Het is daarom belangrijk dat je bench de eerste maanden zo klein mogelijk houdt. Hierdoor zal de pup er alles aan doen om zijn behoeften in te houden en niet in de bench te hoeven. Zo'n kleine bench geeft dus als het ware een extra prikkel aan de pup om zijn behoeften in te houden.   Een leuk voorbeeld hiervan is dat wij vaak de vraag krijgen van mensen die een pup aangeschaft hebben van een groot ras (laten we zeggen een Herder, Labrador of Rottweiler) welk formaat bench zij nu eigenlijk het beste kunnen aanschaffen. Enerzijds moet de pup wanneer hij volwassen is nog steeds in diezelfde bench passen, anderzijds is de grootste of op één na grootste bench in het begin nog veel groot voor de pup. En om nou iedere twee maanden een andere bench aan te schaffen is ook een beetje teveel van het goede. Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Schaf een bench aan die ook groot genoeg is voor een volwassen hond. In het begin maak je de bench kleiner door deze af te schermen. Vaak helpt een leeg kratje bier of iets anders van dat formaat hier prima bij. De eerste tijd zul je er s'nachts toch gemiddeld even 1 tot 2 keer uit moeten om de pup even te laten plassen. Zijn blaas houdt het helaas nog geen 8 uren achter elkaar vol. Maar weest gerust, mijn ervaring is dat het doorgaans binnen twee tot drie weken al heel aardig gaat en veel pups het als een hele nacht vol kunnen houden. Geef de pup enkele uren voor het slapen gaan al geen eten en drinken meer, dat scheelt al een hoop nachtrust;-)

Hoe lang duurt het voordat mijn pup zindelijk is?

Dit verschilt nogal per hond is mijn ervaring, maar gemiddeld zou een pup toch wel binnen 6 tot 10 weken na aankomst bij jou thuis nagenoeg zindelijk moeten zijn (ongelukjes daargelaten). Natuurlijk zijn er uitzonderingen, want ik heb het ook vaak meegemaakt dat het korter duurt dan 6 weken, maar ook vaak genoeg dat het langer duurt dan die 10 weken. Wat de exacte oorzaak hiervan kan zijn is mij nog niet helemaal duidelijk geworden, echter het heeft naar mijn idee ook te maken met de pup zelf waarbij de ene pup het allemaal wat sneller begrijpt dan de andere. Daarnaast speelt ook jouw rol een belangrijke taak bij het zindelijk maken van de pup en de manier waarop je hier mee bezig bent.