Agility voor Honden

agility hond

Agility is een behendigheidsspel voor hond en baasje en op dit moment de snelst groeiende en meest populaire hondensport in Nederland. Samen met de baas doorloopt de hond een parcours van diverse hindernissenzoals een slalomparcours, diverse buizen en/of tunnels, een wipwap en diverse muurtjes en springhekjes. Het belangrijkste bij agility is de communicatie tussen de hond en jou als baasje. Als dit goed is  wordt de kans op een goed resultaat aanzienlijk toe. Uiteraard moet je hond er ook aardigheid in hebben en niet te vergeten de nodige aanleg.

Hoe gaat Agility in z'n werk?

Laten we een starten met de basisbeginselen van de Agility hondensport. Het principe is dat de hond onder begeleiding van zijn baas zo snel mogelijk foutloos het parcours voorzien van hindernissen in de juiste volgorde doorloopt en zonder bepaalde hindernissen te mogen aanraken. De hond met de minst gemaakte fouten en de snelste eindtijd wint de wedstrijd. Tijdens het parcours wordt de hond begeleid door zijn baas. Deze stuurt de hond mondeling en met handgebaren richting de hindernissen zodat de juiste volgorde van de te nemen hindernissen ook daadwerkelijk doorlopen wordt. De interactie tussen hond en baas is bij deze hondensport dus ontzettend belangrijk. De hond moet de commando's van de zijn baas snel begrijpen en hier naar handelen. Agility is de perfecte sport om samen met je hond te beoefenen! Een hond heeft van nature de drang en de wil om te bewegen en om bezig te zijn. Daarbij komt ook nog eens dat veel beweging de gezondheid van je hondten goede komt, maar bovenal de band tussen jou en de hond zal ook nog eens heel erg versterken. Het is teamwork wat je samen doet..je moet elkaar begrijpen en op elkaar ingespeeld zijn. Tot ben jij als baas ook veel in beweging, zeker wanneer je Agility op wedstrijdniveau beoefent, en dus zal deze sport ook bevorderlijk zijn voor de gezondheid van jou als baas.

Is mijn hond geschikt voor Agility?

Bij Agility is het belangrijk dat de hond snel en adequaat reageert op mondelinge aanwijzingen en de lichaamstaal van zijn baas en deze aanwijzingen daadwerkelijk op juiste wijze uitvoert binnen het parcours. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke eigenschappen die bepalend zijn bij het succes van een hond in de Agility sport, namelijk zijn fysieke bouw (is de hond atletisch en wat is zijn formaat), heeft de hond voldoende snelheid in zich en heeft de hond de durf en de drive om deze sport uit te oefenen. Leergierige honden zullen natuurlijk sneller succesvol worden in deze hondensport dan honden die van nature aartslui zijn;-) Overigens hoeven niet iedere hond en baas deze sport in wedstrijdverband of competitieverband uit te oefenen, één of twee avonden per week trainen bij de lokale hondenschool is natuurlijk prima. Het belangrijkste is dat zowel jij als je hond het leuk vinden om te doen! In principe kan (bijna) ieder ras mee doen aan Agility zolang de hond het maar leuk vindt en de durf en drive heeft om het parcours te doorlopen. Wil je je echt serieuzer gaan bezig houden met deze sport en je bent van plan hier een hond speciaal voor aan te schaffen, dan zijn doorgaans de middelgrote honden met een atletische bouw het meest succesvol in de sport. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Border Collie. Dit is een middelgrote hond met een atletische bouw en nog al het allerbelangrijkste....ze zijn zeer zeer intelligent! En dat is precies wat je nodig bij deze sport. Ik denk dan ook dat de Border Collie het meeste gebruikte ras is bij Agility, zeker als je praat over de wedstrijdsport. Maar er zijn van klein tot groot uiteindelijk tientallen, misschien honderden verschillende rassendie deze sport op een recreatieve manier uitoefenen. Het belangrijkste is dat de hond helemaal gezond en volwassen is. Dus begin niet voor de leeftijd van één jaar met Agility.

Is Agility een moeilijke sport voor mij en mijn hond?

Bekijk voor de aardigheid eens het filmpje hier beneden. Dit lijkt allemaal ogenschijnlijk zo eenvoudig en zo makkelijk te verlopen, maar wat je hier ziet is de absolute top binnen de Agility sport! Aan dit resultaat gaat jaren aan training en oefenen vooraf. Het oogt dus allemaal iets makkelijker dan dat het is;-) Voordat je met Agility begint zal je hond toch al redelijk goed opgevoed moeten zijn en dus moeten kunnen luisteren naar basiscommando's en deze ook daadwerkelijk begrijpen en uitvoeren. Lukt dit nog niet dan is het aan te raden hier eerst hard mee aan de slag te gaan. Dit maakt het uiteindelijk zowel voor de hond als voor jou allemaal wat leuker. Agility kent zijn oorsprong eigenlijk vanuit de paardensport. Je kent het vast wel van televisie of wellicht heb je zelf wel eens een springwedstrijd van paarden gezien. Voor de hond is het alleen nog iets uitgebreider en moeilijker gemaakt dan alleen over hoogtes en breedtes heen springen zoals dit bij paarden gaat. Bij Agility moet de hond ook over bruggen lopen, een slalom parcours afleggen tussen piketten (lange dunne paaltjes) of zal hij zelfs een schutting of wipwap moeten trotseren. Kortom, wanneer je besluit om Agility te gaan beoefenen met je hond dan kan ik, behalve dat dit een uitstekend plan is, alleen maar dat je er wel veel tijd in moet steken en bovendien als baas het nodige geduld moet opbrengen. Dit laatste is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van het soort ras waarmee je de sport beoefent. Nagenoeg alle hondenscholen in Nederland geven wel één of twee avonden per week les in Agility of bieden mogelijkheid (denk aan materiaal) om deze sport samen met je hond te beoefenen. Zorg dat je start met een zogenaamde beginnerscursus waarbij jij en je hond stap voor stap alle onderdelen leren te doorlopen. Gaat dit goed dan kun je overwegen om verdere cursussen te gaan volgen met je hond waarbij de nadruk meer en meer zal komen te liggen op jou als baas. Want zeker bij gevorderde koppels is de interactie tussen hond en baast steeds belangrijker en dus moet jij ook leren hoe je de juiste aanwijzing geeft aan je hond en wanneer je dit doet. Daarbij zul je moeten leren om op de juiste plaats te staan...bij iedere hindernis weer. Tot slot...bezoek eens een grote hondenshow wanneer deze bij in de buurt gehouden wordt. Hiervan zijn er enkele tientallen per jaar en zeker de grotere hondenshows hebben vaak extra activiteiten en demonstraties zoals Flyball en Agility. Erg leuk om naar te kijken!