Afhalen niet mogelijk op 24, 27 en 31 December

  Wassen van een Hond

  hond wassenOm uw hond schoon en fris te houden is het belangrijk dat u regelmatig de vacht van uw hond eens goed wast. Dit wassen van een hond is voor sommige honden een feestje, echter voor sommige andere honden een regelrecht drama...zij houden absoluut niet van water. Toch is het soms echt nodig om uw hond eens goed onder handen te nemen....zeker wanneer hij tijdens het wandelen ergens heerlijk door heen heeft liggen rollen met zijn vacht...herkent u dat?

  Is het wassen van een hond echt nodig?

  Ondanks dat alle honden allemaal een echte hondenlucht bij zich dragen heeft een hondenvacht toch een soort van zelfreinigende werking waardoor vuil en stof vaak automatisch al verwijderd wordt na enkele keren goed schudden door de hond. Daarnaast kammen of borstelen de meeste mensen hun hond regelmatig. Dit verwijderd niet alleen losse en dode haren, maar heel veel extra vuil wat achtergebleven was op de huid en in de vacht van de hond. Er wordt wel eens gezegd dat het wassen van honden een niet natuurlijk proces zou zijn en uiteindelijk klopt dat ook wel een beetje natuurlijk. Vroeger in het wild werd een hond ook niet gewassen met een lekker geurende frisse hondenshampoo, maar daarentegen leefden honden vroeger in het wild natuurlijk altijd buiten. Hierdoor regenden ze vaker nat en zwommen ze ongetwijfeld vaker dan de meeste van onze honden doen. Daarbij komt dat een hond in het wild vroeger in huis kwam, dus een nare hondenlucht rond je hond was minder erg dan nu. Wie het dus belangrijk vindt dat zijn of haar hond lekker fris blijft ruiken (ook in huis) zal dus toch met enige regelmaat zijn trouwe viervoeter moeten verwennen met een lekkere wasbeurt.

  Tips voor het wassen van uw hond

  • Gebruik altijd speciale hondenshampoo voor het wassen van uw hond. Honden beschikken over een vetlaag op hun huid die hen beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld kou. Hondenshampoo bevat een speciale PH-waarde welke beschikken over een neutrale zuurgraad waardoor de natuurlijk vetlaag blijft behouden op de huid van de hond.
  • Zorg dat u op de plaats waar u uw hond wilt wassen (badkuip, douchecel of gootsteen) een rubber matje ligt waar uw hond stabiel op kan staan zonder (steeds) uit te glijden. Het meest handige is een locatie waar u de beschikking heeft over een losse douchekop waarmee u snel en effectief de shampoo uit de vacht van de hond kan spoelen.
  • Zorg voor een handwarme temperatuur van het water dat u gebruikt tijdens het wassen van uw hond. Vaak ligt dit zo rond de 25 graden Celsius gemiddeld.
  • Nadat u de vacht van uw hond nat gemaakt heeft wrijft u de vacht en de ledematen van uw hond goed in met de hondenshampoo.
  • Honden schudden uit een natuurlijke reflex hun vacht uit nadat deze nat geworden is. Door de hond stevig in zijn nekvel vast pakken (niet pijn doen natuurlijk) kunt u dit uitschudden verminderen.
  • Was de vacht van uw hond niet te vaak. Kortharige honden met een zachte vacht kunnen in principe iedere maand wel gewassen worden indien nodig. Voor ruwharige honden geldt dat het eigenlijk beter is hen niet vaker dan 4 tot 6 keer per jaar te wassen aangezien hun stugge haar anders te zacht wordt waardoor het zijn beschermende functie verliest.
  • Zorg dat u voordat u gaat beginnen met het wassen van uw hond, alles klaar hebt liggen dat u nodig heeft. Denk hierbij aan een droogdoek voor honden en speciale hondenshampoo, maar eventueel ook borstels, kammen en schaartjes.
  • Was uw hond nooit vrijwel direct na het eten. Bij voorkeur doet u dit voor het eten of laat op z'n minst tussen het eten en het wassen van uw hond 1,5 tot 2 uren tijd zitten.
  • Heeft uw hond last van klitten? Verwijder deze dan eerst alvorens u uw hond gaat wassen. Meestal moeten klitten verwijderd worden met een schaar. Borstel sowieso altijd uw hond alvorens u hem in bad doet.
  • Niet iedere hond laat een wasbeurt zich volledig vol overgave welgevallen. Zorg er dus voor dat u uw hond wast op een locatie waar het nat mag worden of ruimt u anders zaken in uw omgeving op die absoluut niet nat mogen worden.
  • Spoel de shampoo goed uit met (hand)warm water. Let er op dat er geen shampoo in de ogen van een hond terecht komt. Dit is net als voor ons mensen ook voor honden een zeer onprettige ervaring.
  • Wrijf de hond nadat u klaar bent met wassen goed droog met een handdoek of speciale droogdoek voor honden. Langharige rassen zult u nadat u de hond heeft drooggewreven ook nog goed moet borstelen om de vacht beter en verder droog te krijgen zonder dat er klitten en knopen ontstaan. Het is aan te raden hierbij ook een speciale hondenfohn of waterblazer te gebruiken.
  • Zorg dat uw hond na gewassen te zijn nog even een tijdje lekker binnen blijft zodat hij echt goed kan opdrogen zonder kou te kunnen vatten.

  Heeft u zelf nog goede tips of ervaringen bij het wassen van uw hond(en)? Laat het ons weten!